Gå direkt till innehåll
Bostadsrättsföreningar avgiftshöjningar inför 2024 inte tillräckliga

Pressmeddelande -

Bostadsrättsföreningar avgiftshöjningar inför 2024 inte tillräckliga

Bostadsrättsföreningar höjer sina avgifter i genomsnitt med 11 procent mellan december 2023 och januari 2024. Under årsskiftet 22/23 ökade avgifterna med 10 procent. Det visar en ny analys av Nabo som analyserat aviseringen från 2200 bostadsrättföreningar. Många Brf:er har också höjt sina avgifter under året för att möta höjda kostnader. Höjningarna är däremot inte tillräckliga för att klara av de ökade kostnaderna.

Av de 2200 bostadsrättsföreningarna i analysen är det 39 procent som höjer avgifterna. Den genomsnittliga ökningen bland dessa är 11,2 procent. Det innebär att den totala avgiftsökningen på samtliga föreningar i analysen är 4,1 procent. Vilket är lägre än det totala genomsnittet förra årsskiftet då ökningen låg på 4,7 procent.

- Det är bra att föreningarna höjer avgifterna men det är inte tillräckligt. Utifrån avgiftsnivån för januari 2024 ser vi ett behov av avgiftsökning på över 20 procent i genomsnitt för att kompensera för högre ränteläge och inflation. Föreningar som också ska kompensera för ökade underhållskostnader behöver ytterligare avgiftshöjningar, säger Jonas Gustavsson, expert ekonomisk förvaltning på Nabo.

Normalt sker stor andel av avgiftsjusteringarna vid årsskiftet men många föreningar väljer nu att göra ökningar i trappsteg för att möta det nya kostnadsläget. Under 2023 har 60 procent av avgiftsökningarna skett under året. Trenden med höga avgiftsökningar under året fortsätter troligtvis 2024 då 18 procent av föreningarnas lån som är bundna med låg ränta löper ut under 2024.

- Många avvaktar med ökningar tills man behöver ändra sin belåning eller väljer att senarelägga avgiftsökningar bortom januari som är en tuff månad för många. Även om räntetoppen förhoppningsvis är nådd beräknar vi att räntekostnaden kommer vara som högst under 2025 för bostadsrättsföreningarna. Därför ska man räkna med att avgiftshöjningarna fortsätter, säger Jonas Gustavsson.

Avgiftsnivån är nu per januari 2024 i genomsnitt 707 kr per kvm hos föreningarna i analysen. En relativt stor andel, framför allt äldre föreningar, är lågt belånade, men kommer påverkas av ränteläget när det är dags för större underhåll, speciellt stambyten. De föreningar som skapades under 2000-talets boom med bostadsrättsbyggande har fortfarande 20 år kvar till de riktigt stora underhållen. Dessa är betydligt högre belånade och bör amortera ned skuldsättningen för att inte få en väldigt hög belåning när de stora underhållen kommer. Annars riskerar räntekostnaderna och därmed årsavgifterna öka kraftigt.

Bostadsrättsföreningarna skuldsättning är en annan viktig parameter att följa. På kort sikt sker sannolikt ingen ökning i skuldsättningen då många föreningar har amorterat ned lån med sparmedel för att minska räntekostnader. Många har även skjutit fram större underhåll och ny belåning. Detta gör att skuldsättningen kan minska i det korta perspektivet trots att sparandet sannolikt varit lägre under 2023 vilket innebär en risk på längre sikt.

- Vi ser att skuldsättning kan komma att öka kraftigt när underhållsbehovet inte går att skjuta fram längre och innebär höga kostnader. Detta samtidigt som föreningarna inte har ökat sitt sparande för att möta behovet av ökade underhållsavsättningar, säger Jonas Gustavsson.

Ämnen


Om Nabo
Nabo formar framtidens förvaltning och boendetjänster. Med den enda digitala förvaltningsplattformen specifikt utvecklad för bostadsrättsföreningar och flerbostadshus i kombination med engagerade experter så förenklas vardagen för kunderna. Tjänsterna som erbjuds är inom ekonomisk förvaltning, teknisk förvaltning och juridik. Bolaget har cirka 300 medarbetare i Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Lund, Helsingborg, och Söderhamn. Nabo har haft en organisk tillväxt på ca 30% per år från 2019 till 2022 och omsätter idag 300 miljoner kronor på årsbasis. Nabo är en del av Odevo, en ledande internationell aktör som utmanar den traditionella branschen för förvaltning av fastigheter och bostäder. Odevo-gruppen har etablerat sig på fyra marknader och är idag verksam i Sverige, Finland, Storbritannien och USA.

Kontakter

Fredrik Fexe

Fredrik Fexe

Presskontakt VD Talesperson 0705-45 94 10
Andreas Wissén Berglind

Andreas Wissén Berglind

Presskontakt Marknadschef Marknadsfrågor 073-300 27 27