Gå direkt till innehåll
Bostadsrättsföreningar kan få miljoner i extra intäkter

Pressmeddelande -

Bostadsrättsföreningar kan få miljoner i extra intäkter

Bostadsrättsföreningar går årligen miste om mer än 150 miljoner kronor i intäkter då överskottslikviditeten oftast är placerad på bankkonton utan ränta. Genom att kapitalet flyttas till ett konto som faktiskt ger ränta, särskilt i tider med ökad inflation och räntekostnader, kan ytterligare intäkter skapas för föreningarna. Bostadsförvaltaren Nabo lanserar nu ett räntekonto som ger bostadsrättsföreningar ränta på överskottslikviditet utan varken extra arbete eller kostnad för föreningen.

Svenska bostadsrättsföreningar har omkring 35 miljarder kronor i överskottslikviditet* och kan årligen gå miste om så mycket som 150 miljoner kronor totalt sett i utebliven ränta, eftersom kapitalet oftast är placerat hos banker som inte erbjuder någon ränta alls. Som exempel har Nabos cirka 2 800 bostadsrättsföreningar tillsammans mer än två miljarder kronor i överskottslikviditet, som kan placeras med ränta och därmed generera omkring sju miljoner per år i extra intäkter**. För en enskild förening kan det röra sig om upp till ca 15 000 kronor i intäkter per år.

– Det rör sig om många miljoner kronor om året som Sveriges bostadsrättsföreningar går miste om, som vi på Nabo nu kan skapa för våra kunder i ökande intäkter. För en enskild förening kan det handla om tusentals kronor om året, som på tio år blir tiotusentals kronor i intäkter. Det är viktigt att förbättra där man kan – många bäckar små – för att skapa en hållbar ekonomi i föreningen över tid, i synnerhet i dessa tider med ökade kostnader på grund av inflation och höjda räntor, säger Jonas Gustavsson, expert ekonomisk förvaltning på Nabo.

Nu lanserar bostadsförvaltaren Nabo en tjänst med marknadsledande ränta på bostadsrättsföreningens överskottslikviditet – för närvarande 0,35 procent. Nabos räntekonto innebär att föreningen får avkastning på sina klientmedel via Nabos samarbete med utvalda banker. Styrelsen slipper därmed den tidskrävande processen att upphandla spartjänster som innebär manuell placering av överskottslikviditet och som också ofta innebär bindningstid och begränsning i antal uttag. De likvida medlen på kontot är alltid tillgängliga via Nabos kundportal med obegränsade uttag. Styrelsen kan enkelt följa sparandet i samma portal som föreningens ekonomi och administration.

Räntekonto gör det enkelt för kunden att få ränta utan risk, kostnad eller extra arbete. Kapitalet på räntekontot är säkrat genom den statliga insättningsgarantin, vilket innebär att du får ersättning av staten om den bank eller institut där du har dina pengar går i konkurs, upp till 1 050 000 kronor. Räntekontot begränsas utifrån den statliga insättningsgarantin, men en förening kan välja att höja taket och placera upp till 5 000 000 kronor om föreningen har en stor överskottslikviditet.

Nabo är en del av den internationella aktören Odevo som utmanar branschen för förvaltning av fastigheter och bostäder. Nabos nya räntekonto möjliggörs genom nyttjandet av Odevos egenutvecklade plattform. Först ut är räntekonto och ytterligare banktjänster planeras inom både sparande och lån. Odevo samarbetar med utvalda banker som tillsammans med Odevo tillhandahåller finansiella tjänster med de bästa villkoren till Odevos kunder. Första banken att samarbeta med Odevo är Borgo som erbjuder sparkonton till både privatpersoner och företag. Borgo är ett hypoteksbolag som erbjuder bolån som förmedlas via dess ägare ICA Banken, Ikano Bank, Söderberg & Partners, Sparbanken Syd och Ålandsbanken. Borgo står under Finansinspektionens tillsyn och har tillstånd för att driva finansieringsrörelse (även kallat Kreditmarknadsbolag eller Hypoteksbolag).

*https://www.di.se/nyheter/rapport-foreningarna-har-35-miljarder-de-inte-behover-missar-enorma-belopp/
**Totalt omkring 7 miljoner kronor beräknat med en snittränta som för närvarande är 0,35 % enligt Nabos erbjudande

För mer information:
Jonas Gustavsson, expert ekonomisk förvaltning på Nabo
jonas.gustavsson@nabo.se, 0708-483 548

Ämnen

Kategorier


Om Nabo
Nabo formar framtidens förvaltning och boendetjänster. Med den enda digitala förvaltningsplattformen specifikt utvecklad för bostadsrättsföreningar och flerbostadshus i kombination med engagerade experter så förenklas vardagen för kunderna. Tjänsterna som erbjuds är inom ekonomisk förvaltning, teknisk förvaltning och juridik. Bolaget har cirka 280 medarbetare i Stockholm, Malmö, Lund, Helsingborg, Göteborg, Uppsala och Söderhamn.

Kontakter

Fredrik Fexe

Fredrik Fexe

Presskontakt VD Talesperson 0705-45 94 10
Andreas Wissén Berglind

Andreas Wissén Berglind

Presskontakt Marknadschef Marknadsfrågor 073-300 27 27