Gå direkt till innehåll
Hälften av bostadsrättsföreningar har sökt och fått elstöd

Pressmeddelande -

Hälften av bostadsrättsföreningar har sökt och fått elstöd

Med fem dagar kvar till sista dag att ansöka om elstöd har 52 procent av bostadsrättsföreningar ansökt och fått elstöd. I genomsnitt har föreningarna fått 54 800 kronor utbetalt. Sedan den 30 maj har bostadsrättsföreningar kunnat ansöka om elstöd och fönstret är öppet fram till och med den 25 september. Många föreningar har det tufft ekonomiskt på grund av högre räntor, underhållskostnader och elpriser vilket gör elstödet till ett välkommet tillskott.

Nabo har gjort en analys av 2500 bostadsrättsföreningar för att se om de har fått ett elstöd utbetalt. Den visar att 52 procent av föreningarna har fått elstöd. Nu återstår endast 5 dagar av ansökningstiden. Alla bostadsrättsföreningar har däremot inte möjligheten att ansöka om stöd. Om man exempelvis inte har eget el-abonnemang i föreningen, bor i elområde 1 och 2 eller om man haft fastprisavtal under hela perioden kan man inte ansöka om elstöd.

- Eftersom det är svårt att se hur många som inte är berättigade till elstöd kan vi inte säga hur många som är berättigade men inte ansökt. Vi uppmanar däremot självklart alla föreningar som har möjligheten att ansöka om elstöd att göra det. Det är belopp som för de flesta föreningar är välkomna i dessa tider, säger Jonas Gustavsson, expert ekonomisk förvaltning, på Nabo.

De flesta bostadsrättsföreningar har ändå möjligheten och för att kunna söka behöver föreningen anmäla ett elstödsombud hos Skatteverket och sedan lämna in ansökan.

- Vi har via de kanaler vi har påmint våra kunder om att söka. Är man osäker på hur man ska göra eller om man har rätt till elstöd kan man kontakta sin förvaltare eller söka information online. Skatteverket har all information om hur man ska göra och även om det är lite administration så är det värt det, säger Jonas Gustavsson på Nabo.

Ansökan kan göras fram till den 25 september 2023. Efter ansökan är inskickad kommer elstödet betalas ut till föreningens skattekonto. För att stödet inte ska ligga kvar på skattekontot är det viktigt att säkerställa att bostadsrättsföreningen har ett konto för utbetalning registrerat hos Skatteverket. Enligt Skatteverket görs utbetalningen så snart som möjligt.

Ämnen


Om Nabo
Nabo formar framtidens förvaltning och boendetjänster. Med den enda digitala plattformen specifikt utvecklad för bostadsrättsföreningar och flerbostadshus i kombination med engagerade experter så förenklas vardagen för kunderna. Tjänsterna som erbjuds är inom ekonomisk förvaltning, teknisk förvaltning och juridik. Utöver förvaltningsverksamheten är Nabo även systemleverantör till andra förvaltare. Bolaget har cirka 200 medarbetare i Stockholm, Malmö, Lund, Helsingborg, Göteborg, Uppsala och Söderhamn.

Kontakter

Jonas Gustavsson

Jonas Gustavsson

Expert inom ekonomisk förvaltning 070-848 35 48
Andreas Wissén Berglind

Andreas Wissén Berglind

Presskontakt Marknadschef Marknadsfrågor 073-300 27 27