Gå direkt till innehåll
Kraftig ökning av fusioner bland bostadsrättsföreningar

Pressmeddelande -

Kraftig ökning av fusioner bland bostadsrättsföreningar

Under de senaste tre åren har antalet fusioner mellan bostadsrättsföreningar ökat kraftigt. Mellan 2010 till 2020 genomfördes 143 fusioner medan det bara under 2021-2023 genomfördes 56*. Bakom ökningen ligger mindre föreningar som slås ihop till större för att trygga ekonomin och nyproducerade föreningar som av finansieringsskäl byggs i etapper.

- Vi har sett ett allt större intresse hos mindre bostadsrättsföreningar att fusioneras. Fördelarna är många, framför allt är det de ekonomiska fördelarna med en fusion som kan hjälpa föreningar med en ansträngd ekonomi. Det bidrar även till enklare förvaltning och att stärka kompetensen i styrelsen, säger Christina Fregne, fastighetsjurist på Nabo.

Större föreningar har förbättrad förhandlingsposition vid upphandlingar av underhåll men också i förhandlingar med banken om lån och räntor. Dessutom kan framtida underhålls- och reparationsarbeten drivas mer effektivt och ekonomiskt, och administrativa kostnader som eventuella styrelsearvoden minska.

En fusion kan även hjälpa styrelsen att hålla årsavgiften för medlemmarna på en stabil och långsiktig nivå. Detta eftersom utgångspunkten vid en fusion är att kostnaderna i föreningarna efter sammanslagning ska minska, vilket ger större möjligheterna att bibehålla en stabil avgiftsnivå.

- Genom att fusionera kan föreningar öka sin förhandlingsstyrka, stärka sin ekonomi och samtidigt minska administrativa bördor. I dessa mer osäkra tider kan man förstå viljan att skapa trygghet och stabilitet genom att gå ihop med andra, kommenterar Christina Fregne.

Utöver mindre föreningar som slås ihop för att bli större är det nyproducerade föreningar som av finansieringsskäl byggs i etapper men som får bättre ekonomi och effektivitet om de slås samman när samtliga etapper av produktionen är klara.

En fusion kan delas in i tre steg: upprättande av fusionsplan, ansökan om tillstånd att verkställa fusionsplanen, och anmälan om fusionens genomförande. Slutligen, när Bolagsverket har registrerat genomförandet av fusionen, är processen avslutad.

*Antalet fusioner som genomfördes under perioden 2010-01-01 – 2020-12-31 var 143 st. Under tidsperioden 2021-01-01 - 2023-11-29 var det 56 st. Källa: Bolagsverket.

Ämnen


Om Nabo
Nabo formar framtidens förvaltning och boendetjänster. Med den enda digitala plattformen specifikt utvecklad för bostadsrättsföreningar och flerbostadshus i kombination med engagerade experter så förenklas vardagen för kunderna. Tjänsterna som erbjuds är inom ekonomisk förvaltning, teknisk förvaltning och juridik. Utöver förvaltningsverksamheten är Nabo även systemleverantör till andra förvaltare. Bolaget har cirka 200 medarbetare i Stockholm, Malmö, Lund, Helsingborg, Göteborg, Uppsala och Söderhamn.

Kontakter

Fredrik Fexe

Fredrik Fexe

Presskontakt VD Talesperson 0705-45 94 10