Gå direkt till innehåll
Nu är helt digitala årsstämmor i mobilen möjliga

Pressmeddelande -

Nu är helt digitala årsstämmor i mobilen möjliga

För första gången någonsin är helt digitala årsstämmor möjliga med endast mobilen som verktyg. Detta efter regeringens nya regler som innebär att stämman kan hållas utan fysisk närvaro och en ny smart app som gör det enkelt att genomföra en helt digital stämma med endast mobilen.

Genomförandet av stämman har varit ett stort bekymmer för bostadsrättsföreningar i år. I Nabos undersökning i mitten på april uppgav 8 av 10 bostadsrättsföreningar svårigheter med att få till stämman på ett bra sätt på grund av coronaviruset. De flesta föreningar − drygt hälften − uppgav att de planerade eller övervägde att hålla stämman utomhus, vilket var mer än dubbelt så många som ämnade att genomföra stämman digitalt.

Men efter regeringens nya åtgärder som trädde i kraft den 18 maj kan stämman nu hållas utan någon fysisk närvaro alls. Och med en ny smart app kan bostadsrättsföreningar enkelt och kostnadseffektivt genomföra en helt digital stämma med endast mobilen som verktyg. Lösningen fungerar självklart också på surfplattan och datorn.

− Det är historiskt att kunna genomföra så pass enkla och helt digitala årsstämmor. Kombinationen av oss som förvaltare och expert med den nya smarta appen ger ett enkelt och kostnadseffektivt alternativ för stämman, säger Carolina Taube Persson, chef för ekonomisk förvaltning på Nabo.

Percap, som skapat appen, såg att de flesta system för digitala stämmor som fanns på marknaden var komplexa och passade inte en typisk förening med medlemmar i olika åldrar och bakgrund. Den nya helt digitala stämman från förvaltaren Nabo och Percap är mycket enkel och passar stora som små föreningar och medlemmar i alla åldrar.

Tjänsten innefattar användning av appen som tekniskt verktyg och en professionell moderator från Nabo som också håller i det tekniska. Nabo hanterar även det praktiska så som röstlängd, godkännande av röstberättigade, närvaroregistrering, lägga upp dagordning och eventuella beslutspunkter. Man håller även i röstningen där flervalsalternativ är möjliga och genererar en mötesrapport som visar varje röstningsfråga och röstutfall. Det går även att anlita en digital stämmoordförande och/eller ekonom som går igenom ekonomin.

− Vi tror att coronakrisen kommer förändra hur vi ser på möten och lokaler. Tillsammans med Nabo kan vi hjälpa bostadsrättsföreningar att enkelt genomföra en säker digital stämma, säger Fredrik Andersson, grundare av Percap.

Så går den helt digitala stämman till:

  • Endast en mobiltelefon och BankID krävs
  • Moderator lägger in dagordning och styr agenda och omröstning (sluten eller öppen)
  • Valfritt verktyg för videomöte går att använda
  • Röstning med fullmakt fungerar i appen

För mer information:
Carolina Taube Persson, affärsområdeschef Ekonomisk förvaltning
carolina.tp@nabo.se, 0705-98 90 74

Fredrik Andersson, grundare av Percap
fredrik@percap.se, 0733-666 415

Ämnen

Kategorier


Om Nabo
Nabo formar framtidens förvaltning och boendetjänster. Med marknadens enda digitala plattform specifikt utvecklad för bostadsrättsföreningar och engagerade experter inom fastighetsförvaltning förenklas vardagen för bostadsrättsstyrelser och de boende. Tjänsterna som erbjuds är inom ekonomisk förvaltning, teknisk förvaltning, fastighetsskötsel och juridisk rådgivning. Bolaget har cirka 120 medarbetare i Stockholm, Göteborg, Uppsala och Söderhamn. Läs mer på www.nabo.se

Om Percap
Percap är det enkla sättet att genomföra en helt eller delvis digital stämma. Vår mission är att hjälpa styrelser i hela Norden att med enkelhet kunna genomföra en okomplicerad digital stämma som engagerar medlemmar i alla åldrar. Percap ska bidra till att skapa säkrare, effektivare och mer demokratiska stämmor. Oavsett om deltagaren är med på plats, är på språng eller deltar hemma i från soffan. Läs mer på www.percap.se

Kontakter

Fredrik Fexe

Fredrik Fexe

Presskontakt VD Talesperson 0705-45 94 10
Andreas Wissén Berglind

Andreas Wissén Berglind

Presskontakt Marknadschef Marknadsfrågor 073-300 27 27