Gå direkt till innehåll
Robin Olsen, chef för Teknisk förvaltning på Nabo
Robin Olsen, chef för Teknisk förvaltning på Nabo

Pressmeddelande -

Smarta upphandlingar sparar mycket pengar för mindre bostadsrättsföreningar

Bostadsrättsföreningar landet runt upphandlar stora mängder entreprenad och mindre föreningar saknar köpkraften som större föreningar har. Genom en ny typ av upphandling där flera mindre föreningar bildar ett kluster och entreprenaden samordnas kan kostnaderna minska med omkring tio procent – en rejäl slant för föreningarna.

– Vi vill vara bostadsrättsföreningens bästa vän och dessa smarta samordnade upphandlingar leder till både rejäla kostnadsbesparingar och mindre arbete för framförallt mindre föreningar. Vi estimerar en minskning på omkring tio procent för byggadministration och entreprenad, vilket kan röra sig om allt från hundratusentals kronor till miljonbelopp, säger Robin Olsen, chef för Teknisk förvaltning på Nabo.

Mindre bostadsrättsföreningar saknar ensamma köpkraften som finns hos större föreningar. Detta leder till generellt högre kostnader för underhållsprojekt på grund av den lägre volymen. Enskilda entreprenörer och upphandlingsprocesser kan också dra ut på tiden då mindre uppdrag innebär en lägre prioritering. Det kan även bli både dyrt och snårigt om man som mindre förening sköter upphandlingen och projektet själva utan kompetens inom entreprenad.

Genom att gå ihop och samordna upphandlingar av entreprenad för många typer av underhållsprojekt − som flera mindre bostadsrättsföreningar planerar eller bör genomföra −

skapas ett starkare kluster med större köpkraft. Därmed minskar kostnaderna. Genom en större upphandling och samlad process får man ökad effektivitet, volymrabatt, lägre byggadministration och även högre prioritering hos entreprenörerna.

Den nya smarta upphandlingen hanteras av Nabo i egenskap av beställarombud som samlar ihop projekten. Med sin goda expertis inom entreprenad och upphandling så genomför Nabo en förstudie, skriver ett förfrågningsunderlag och därefter ett fördelaktigt och korrekt avtal med en entreprenör för de flera föreningarnas underhållsprojekt. Entreprenaden samordnas av Nabo som även medverkar vid besiktningen.

Upphandlingarna kan röra sig om underhållsprojekt som exempelvis fönsterrenovering och byten, fasad- eller takrenovering, ombyggnationer av värmecentraler med mera. Projekten identifieras från föreningarnas underhållsplaner där Nabo, som driver flertalet projekt av samma karaktär, är katalysatorn för den eftersökta kostnadsbesparingen.

För mer information:
Robin Olsen, chef Teknisk förvaltning på Nabo
robin.olsen@nabo.se, 0702-43 59 85

Ämnen

Kategorier


Om Nabo
Nabo formar framtidens förvaltning och boendetjänster. Med den enda digitala plattformen specifikt utvecklad för bostadsrättsföreningar och flerbostadshus i kombination med engagerade experter så förenklas vardagen för kunderna. Tjänsterna som erbjuds är inom ekonomisk förvaltning, teknisk förvaltning och juridik. Utöver förvaltningsverksamheten är Nabo även systemleverantör till andra förvaltare. Bolaget har cirka 200 medarbetare i Stockholm, Malmö, Lund, Helsingborg, Göteborg, Uppsala och Söderhamn.

Kontakter

Fredrik Fexe

Fredrik Fexe

Presskontakt VD Talesperson 0705-45 94 10
Andreas Wissén Berglind

Andreas Wissén Berglind

Presskontakt Marknadschef Marknadsfrågor 073-300 27 27