Pressmeddelande -
Bostadsrättsföreningars lokalhyresgäster har överlevt coronakrisen hittills – men svår period utan stöd från regeringen ökar riskerna
Många bostadsrättsföreningars lokalhyresgäster har varit hårt drabbade under coronakrisen. Genom goda samarbeten med hyresvärdar och bland annat statens hyresstöd står det dock klart att de klart flesta överlevt hittills. Detta visar Nabos undersökning bland bostadsrättsföreningar samt egen förvaltningsdata. Men den andra vågen under en viktig period och utan samma stöd från regeringen kan innebära ännu tuffare tider, och därmed även ökad risk för sämre ekonomi i föreningarna med avgiftshöjningar för de boende som följd.
Bostadsförvaltaren Nabo har genomfört en undersökning om hur bostadsrättsföreningar påverkats av coronakrisen. Drygt 300 föreningar svarade på undersökningen. Samtidigt har Nabo analyserat sin förvaltningsdata vad gäller bostadsrättsföreningars lokalhyresgäster.
− I stort visar både vår undersökning och förvaltningsdata att bostadsrättsföreningars lokalhyresgäster helt klart överlevt coronakrisen hittills. Även om det är stora summor totalt som gått förlorade i uteblivna intäkter för många lokalhyresgäster kan vi ännu inte se någon sämre ekonomi hos föreningarna, säger Daniel Larsson, vd för Nabo.
I undersökningen uppger två av tre bostadsrättsföreningar att de påverkats av coronakrisen. Omkring hälften av bostadsrättsföreningarna har någon form av lokalhyresgäster. Var fjärde av dessa uppger minskade intäkter från lokalhyresgäster som en av konsekvenserna.
Nabos data från förvaltningen av bostadsrättsföreningar visar också att under mars till och med oktober ökade summorna i sena betalningar från lokalhyresgäster med 88 procent jämfört med samma period ifjol. Regeringens olika stödåtgärder, primärt hyresstödet, har dock hjälpt till och räddat många verksamheter, i kombination med stödjande föreningar liksom gäster och kunder. I undersökningen som genomfördes i mitten på november uppgav drygt två av tre bostadsrättsföreningar att de ansökt om hyresstödet. Vid den tidpunkten uppgav även nästan samma andel att de ännu inte fått besked, men den senaste veckan har det dock tagit god fart.
Regeringens hyresstöd innebär att föreningar kan få kompensation för hyresnedsättningar från april till juni med upp till 25 procent av hyran för vissa typer av lokalhyresgäster med verksamheter som drabbats hårdast av coronakrisen. Drygt 70 procent av bostadsrättsföreningarnas lokalhyresgäster har olika typer av verksamhet som drabbats hårt, exempelvis café, restaurang, frisör, skomakare eller småbutiker så som florister, kläder eller bageri.
− Det har helt klart varit tufft för många typer av lokalhyresgäster, de sena hyresbetalningarna är ett tydligt tecken. Men bara den senaste veckan har omkring 75 procent av bostadsrättsföreningarna vi hjälpt med ansökningar för hyresstöd fått besked – och i princip samtliga har fått det beviljat. Endast några få föreningar uppgav att de har lokalhyresgäster som har eller riskerar att gå i konkurs, och endast någon enstaka har hittills tom lokal som följd av detta, fortsätter Daniel Larsson.
Fyra av tio bostadsrättsföreningar med lokalhyresgäster uppgav att de genomfört en eller flera stödåtgärder under coronakrisen. Av åtgärderna som genomförts har klart flest – 59 procent − sänkt hyran tillfälligt utan att det blir en skuld till föreningen. 16 procent har helt efterskänkt hyra, och 16 procent har sänkt hyran tillfälligt så att det blir en skuld till föreningen. 14 procent har skjutit upp hyran för senare betalning.
− Orosmoln är den andra vågen som sker under en mycket viktig julperiod för dessa typer av verksamheter, och nu finns det inte lika mycket stödåtgärder från regeringen. Det finns således risker att många fler lokalhyresgäster än tidigare inte klarar av denna period, vilket därmed skulle innebära ytterligare minskade intäkter för föreningarna som i sin tur kan innebära avgiftshöjningar för de boende, avslutar Daniel Larsson.
Fakta om undersökningen bland bostadsrättsföreningar om coronakrisen och lokalhyresgäster:
- 51 procent av bostadsrättsföreningarna har lokalhyresgäster.
- 70 procent av lokalhyresgästerna har olika typer av serviceverksamhet som exempelvis bar-, café- eller restaurangverksamhet, frisör, skomakare, gym etc eller småbutiker så som florister, kläder, bagerier etc.
- Av föreningar med lokalhyresgäster uppger 24 procent att de ser minskade intäkter från lokalhyresgäster som en risk den kommande tolv månaderna.
- 42 procent av föreningarna med lokalhyresgäster har genomfört någon form av stödåtgärd. 59 procent av dessa har sänkt hyran tillfälligt utan att det blir en skuld till föreningen. 16 procent har helt efterskänkt hyra, 16 procent har sänkt hyran tillfälligt så att det blir en skuld till föreningen. 14 procent har skjutit upp hyran för senare betalning.
- Undersökningen genomfördes i mitten av november och drygt 300 föreningar svarade.
- Underlaget från förvaltningsdatan består av omkring 1 600 föreningar.
För mer information:
Daniel Larsson, vd Nabo
Daniel.larsson@nabo.se
0736-40 42 11
Ämnen
Kategorier
Om Nabo
Nabo formar framtidens förvaltning och boendetjänster. Med den enda digitala förvaltningsplattformen specifikt utvecklad för bostadsrättsföreningar och flerbostadshus i kombination med engagerade experter så förenklas vardagen för kunderna. Tjänsterna som erbjuds är inom ekonomisk förvaltning, teknisk förvaltning och juridik. Utöver förvaltningsverksamheten är Nabo även systemleverantör till andra förvaltare. Bolaget har cirka 200 medarbetare i Stockholm, Malmö, Lund, Helsingborg, Göteborg, Uppsala och Söderhamn.