Gå direkt till innehåll
Nytt och ökat hyresstöd dämpar risk för bostadsrättsföreningars lokalhyresgäster och därmed avgiftshöjningar för boende

Pressmeddelande -

Nytt och ökat hyresstöd dämpar risk för bostadsrättsföreningars lokalhyresgäster och därmed avgiftshöjningar för boende

Många bostadsrättsföreningars lokalhyresgäster har varit hårt drabbade under coronakrisen. De klart flesta har dock överlevt hittills, enligt Nabos förvaltningsdata samt undersökning bland föreningar. Att hyresstödet nu återinförs och dessutom höjs är glädjande för många lokalhyresgäster, liksom dämpar risken för sämre ekonomi i föreningarna med avgiftshöjningar för de boende som följd.

Regeringens förslag om att återinföra och dessutom höja hyresstödet till lokalhyresgäster klubbades igenom idag. Det innebär att bostadsrättsföreningar och fastighetsägare kan få kompensation för hyresnedsättningar från januari-mars med upp till 50 procent av hyran (jämfört med 25 procent ifjol) för vissa typer av lokalhyresgäster. Drygt 70 procent av bostadsrättsföreningarnas lokalhyresgäster driver de typer av verksamhet som drabbats hårdast av pandemin, exempelvis café, restaurang, frisör, skomakare eller småbutiker så som florister, kläder eller bageri.

− Vår förvaltningsdata och undersökning visar att bostadsrättsföreningars lokalhyresgäster överlevt coronakrisen i stort hittills. Stora summor har dock gått förlorade i uteblivna intäkter för många lokalhyresgäster och sena hyresbetalningar är ett tydligt tecken på att det är tufft. Men med det nya och höjda hyresstödet dämpas risken för såväl lokalhyresgäster som för sämre ekonomi hos föreningarna och därmed även avgiftshöjningar, säger Daniel Larsson, vd för Nabo.

Bostadsförvaltaren Nabo har analyserat sin förvaltningsdata vad gäller bostadsrättsföreningars lokalhyresgäster. Under mars-april förra året fördubblades sena hyresinbetalningar mätt i kronor. Efter knappt ett år har de sena betalningarna totalt sett för hela perioden mars 2020-januari 2021 ökat med 57 procent mätt i kronor jämfört med samma period föregående år. 

Nabo genomförde också en undersökning i november bland bostadsrättsföreningar och hur de påverkats av coronakrisen. Drygt hälften av bostadsrättsföreningarna har någon form av lokalhyresgäster, och 70 procent av dessa är verksamheter som drabbats hårt. Var fjärde bostadsrättsförening uppgav minskade intäkter från lokalhyresgäster som en av konsekvenserna av pandemin. Drygt två av tre föreningar hade ansökt om det första hyresstödet. Endast några få föreningar uppgav att de har lokalhyresgäster som har eller riskerar att gå i konkurs, och någon enstaka hade tom lokal som följd av detta.

− Vi kan konstatera att det var klart tuffast för lokalhyresgäster precis när corona slog till och att de sena betalningarna sedan mattats av. Det är tydligt att stödinsatserna varit viktiga och många föreningar såg till att säkra upp en del av de förlorade intäkterna genom att ansöka om hyresstödet. Det nya stödet är därför mycket välkommet, i synnerhet med risk för en tredje våg, fortsätter Daniel Larsson.

För mer information:
Daniel Larsson, vd Nabo
Daniel.larsson@nabo.se, 0736-40 42 11

Fakta om undersökningen bland bostadsrättsföreningar om coronakrisen och lokalhyresgäster:

  • 51 procent av bostadsrättsföreningarna har lokalhyresgäster.
  • 70 procent av lokalhyresgästerna har olika typer av serviceverksamhet som exempelvis bar-, café- eller restaurangverksamhet, frisör, skomakare, gym etc eller småbutiker så som florister, kläder, bagerier etc.
  • Av föreningar med lokalhyresgäster uppger 24 procent att de ser minskade intäkter från lokalhyresgäster som en risk de kommande tolv månaderna.
  • 42 procent av föreningarna med lokalhyresgäster har genomfört någon form av stödåtgärd. 59 procent av dessa har sänkt hyran tillfälligt utan att det blir en skuld till föreningen. 16 procent har helt efterskänkt hyra, 16 procent har sänkt hyran tillfälligt så att det blir en skuld till föreningen. 14 procent har skjutit upp hyran för senare betalning.
  • Undersökningen genomfördes i mitten av november och drygt 300 föreningar svarade.
  • Underlaget från förvaltningsdatan består av omkring 1 600 föreningar.

Ämnen

Kategorier


Om Nabo
Nabo formar framtidens förvaltning och boendetjänster. Med den enda digitala förvaltningsplattformen specifikt utvecklad för bostadsrättsföreningar och flerbostadshus i kombination med engagerade experter så förenklas vardagen för kunderna. Tjänsterna som erbjuds är inom ekonomisk förvaltning, teknisk förvaltning och juridik. Utöver förvaltningsverksamheten är Nabo även systemleverantör till andra förvaltare. Bolaget har cirka 220 medarbetare i Stockholm, Malmö, Lund, Helsingborg, Göteborg, Uppsala och Söderhamn.

Kontakter

Fredrik Fexe

Fredrik Fexe

Presskontakt VD Talesperson 0705-45 94 10
Andreas Wissén Berglind

Andreas Wissén Berglind

Presskontakt Marknadschef Marknadsfrågor 073-300 27 27